Eenzaamheid bij ouderen

Wanneer je ouder wordt, verandert er veel. Meestal neemt de hoeveelheid contacten af doordat je niet meer in het arbeidsproces deelneemt. Mogelijk verlies je in de loop der tijd je partner, familie of kennissen door sterfte. Als je naar een zorginstelling of andere woonvorm verhuist, dan raak je ook contacten uit de straat of buurt kwijt. Vind je het lastig om een band op te bouwen met anderen in je nieuwe woonsituatie? Bijvoorbeeld je buren of medebewoners in je nieuwe woonvorm?

Vaak gaat ouder worden ook gepaard met lichamelijke gebreken. Dit kan weer invloed hebben op je mobiliteit. Je komt daardoor minder vaak de deur uit en onderneemt minder dan vroeger. Gevoelens van eenzaamheid worden hierdoor versterkt. Mogelijk heb je zonen en dochters die trouwen en kinderen krijgen. Door hun drukke leven zie je hen ook minder vaak dan voorheen. Misschien verhuizen je kinderen, waardoor zij verder weg wonen dan vroeger. Ook dit zal hun bezoekfrequentie beïnvloeden.

Eenzaamheid bij ouderen komt veel voor en wordt niet altijd bepaald door het aantal relaties of de frequentie van contact. Eenzaamheid is immers een beleving. Dit is voor iedereen anders want elk persoon heeft zijn eigen achtergrond en geschiedenis. Gelukkig sta je hier niet alleen in. Neem de eerste stap en treedt met ons in contact om er over te praten.
Ervaar jij gevoelens van eenzaamheid en heeft dat een grote impact op jouw leven? Of heb je een ouder, grootouder of andere familie die hier mee te maken heeft. Wil je graag begeleiding zoeken voor hem of haar? Bij Hulp Online Den Haag bieden wij graag ondersteuning aan mensen die via onze website in contact met ons treden. Dit kan via de mail of via de chat tijdens het chatspreekuur.

In onze online bibliotheek vind je tal van bronnen die te maken hebben met eenzaamheid bij ouderen.

Bekijk behalve ‘Eenzaamheid bij ouderen’ ook onze gerelateerde pagina’s: ‘Wat te doen tegen eenzaamheid’, ‘Nieuwe contacten opdoen’ en ‘Ouder worden’.


Delen: