Omgaan met geld en bugetteren

Omgaan met geld lijkt de eenvoudigste zaak van de wereld. Helaas ontstaan er betaalachterstanden wanneer we ons niet voldoende bewust zijn van onze inkomsten en uitgaven. De uitgaven die je doet lijken vaak logisch en vanzelfsprekend. Enerzijds heb je de vaste lasten waar je nu eenmaal niet onderuit kunt, anderzijds heb je een aantal uitgaven waarvan je vindt dat die mogelijk moeten zijn, zoals iets leuks ondernemen of op vakantie gaan. Toch gaat er onderweg iets mis en blijk je aan het eind van de maand niet uit te komen… Goed omgaan met geld is het enige antwoord op dit veel voorkomende fenomeen.

Door te budgetteren tackle je meteen een aantal problemen. Ten eerste verschaf je jezelf een helder overzicht van inkomsten en uitgaven. Doordat je een beter overzicht hebt, kun je ook gerichtere keuzes maken. Door het budgetteren zie je immers waar het meeste geld naartoe gaat. Door dat inzicht zal je wellicht opvallen dat sommige posten wel heel hoog zijn. Misschien hoger dan je gevoelsmatig had in geschat. Gelukkig kun je daardoor beslissen om op bepaalde punten andere keuzes te maken. Ook zijn er terugkerende kosten waar je vanaf nu beter rekening mee gaat houden. Nu je door het budgetteren overzicht op je geldzaken hebt verkregen, ontstaat er ook meer rust en neemt de stress af die vaak door achterstanden en schulden ontstaat.

Verantwoord en gedisciplineerd omgaan met geld begint bij budgetteren. Dit houdt in dat je jouw inkomsten opdeelt in verschillende budgetten. Een budget waarmee je vaste lasten betaalt, een budget om boodschappen mee te doen een budget voor andere uitgaven. Als je het goed aanpakt, houd je ook een potje over voor onverwachte kosten.

Omgaan met geld is niet zo moeilijk als je maar weet hoe. Bij Hulp Online Den Haag reiken we je graag de nodige tips en advies aan die het omgaan met geld en het budgetteren gemakkelijker maken.

Tip! Onze online Bibliotheek heeft een aantal bruikbare hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het omgaan met geld en budgetteren. Zoek in de categorie Financiën en Administratie voor het ‘Kasboek’, ‘Administratie op orde maken’ en de ‘Maandbegroting’.


Delen: