Gezin

Gezin

Gezin en opvoeding zijn elk moment van de dag met elkaar verbonden. Er is een constante wisselwerking tussen jou, je relatie en de opvoeding van je kinderen. Gezin en opvoeding zijn voor kinderen de basis om voldoende bagage mee te nemen voor de rest van hun leven. Opvoeding is een belangrijke en uitdagende taak voor de ouders. Opvoeden kan een mooi proces zijn, maar is niet altijd gemakkelijk. Natuurlijk wil je het beste voor je kind, maar tegelijkertijd loop je tegen moeilijke vragen of kwesties aan.

Heb je als ouder vragen over de opvoeding? Hoe pak ik het aan? Waar loop ik tegenaan? Hoe is de harmonie binnen mijn gezin? Wat is mijn rol binnen het gezin? Hulp Online Den Haag biedt graag ondersteuning bij dit soort lastige vraagstukken. Natuurlijk ook als je alleenstaande ouder bent of wanneer er sprake is van een samengesteld gezin. Zie ook ‘Alleenstaande moeder of vader’ en ‘Samengesteld gezin’.

Bij de opvoeding loop je tegen tal van zaken aan. Bijvoorbeeld: mijn kind wil niet alleen slapen of mijn kind wil niet eten. Moet ik boos worden, strenger zijn of kan ik beter wenselijke gedrag belonen? Mijn kind is aan het puberen en zet zich af tegen mij als ouder. (Zie ook ‘Pubers’). Het kost mij veel moeite om mijn kind los te laten op weg naar volwassenheid. Mijn kind spijbelt of lijkt verkeerde vrienden te hebben. Mijn kind gebruikt denk ik drugs of alcohol. Allemaal voorbeelden van situaties die een rol spelen in de opvoeding en effect hebben op het gezin.

Wanneer dit soort lastige uitdagingen spelen, zit je vaak niet lekker in je vel. Ook kan dit een weerslag hebben op de relatie met je partner. Zeker wanneer je verschilt van mening over de aanpak van de opvoeding. Je relatie, de opvoeding en je eigen gezondheid hangen allemaal met elkaar samen in het gezin. Er is geen universele handleiding. Het is een leerproces waarbij je door vallen en opstaan en door reflectie en openheid steeds een stap verder komt. Wil je contact met onze maatschappelijk werkers? Benader ons via de chat, de mail en maak je eigen Online Dossier aan.

Voor offline contact met ons maatschappelijk werk kun je ook bellen naar 070-205.22.22.  Voor een overzicht van alle Wijkcentra en Servicepunten op het gebied van Welzijn zie www.xtralocaties.nl.

Zie ook onze pagina ‘Hulp bij opvoeding’.

 

Delen: