Pubers

Heb je een kind in de puberteit? Deze levensfase tussen kindertijd en volwassenheid verloopt soms zonder grote zorgen. Maar veel ouders ondervinden ook tal van uitdagingen en problemen tijdens deze fase waarin pubers allerlei lichamelijke en psychische veranderingen doormaken. Gedurende de puberteit zoeken pubers ook naar hun identiteit en tasten zij de grenzen af van hun onafhankelijkheid. Dat heeft vaak gevolgen voor de communicatie en relatie die je met je zoon of dochter onderhoudt.

Het aftasten van grenzen door pubers kan zich uiten door tegendraads gedrag of juist door zich af te zonderen. Ouders met pubers klagen ook regelmatig over ‘verkeerde vrienden’, spijbelgedrag of dat hun kind geen huiswerk maakt of andere afspraken niet nakomt. Ook liggen er in de ‘experimenteerfase’ van pubers verleidingen op de loer zoals drugs, alcohol of andere verslavingen.

Vind je de juiste benadering in de opvoeding lastig? Zit je met vragen en gevoelens zoals: moet ik juist strenger of flexibeler zijn? Wat doe ik als mijn zoon of dochter niet met me wil praten? Hoe ga ik om met de keuzes van mijn kind wanneer ik er niet mee eens ben? Hoe ga ik om met mijn eigen boosheid en angsten? Ik heb het gevoel dat mijn kind me niet serieus neemt, hoe ga ik daar mee om?

Bij Hulp Online Den Haag hebben wij al vele vragen gekregen van ouders die hiermee worstelden. Je kunt via de chat of mail in gesprek gaan met een van onze professionals. Door een Online Account aan te maken heb je ook toegang tot onze online omgeving. In onze Online Bibliotheek kun je het aanbevolen artikel: ‘Tips voor een beter contact met uw puber’ vinden.

Blijf niet rondlopen met zorgen en gevoelens van onmacht, angst of boosheid. Treedt met ons in contact en laat ons weten waar je tegenaan loopt. Zet alles op een rijtje en maak een plan voor verbetering.

Gerelateerde pagina’s met betrekking tot ‘Gezin en opvoeding’ zijn: ‘Hulp bij opvoeding’ en ‘Samengesteld gezin’.


Delen: