Samengesteld gezin

Wanneer partners bij elkaar intrekken, samen met hun kinderen uit hun eerdere relatie, dan spreken we van een samengesteld gezin. Dit levert een volledig nieuwe situatie op die in sommige gevallen goed functioneert, maar in andere gevallen weer tot problemen kan leiden. Het samengesteld gezin vergt immers voor alle gezinsleden aanpassing. Samenwonen met een nieuwe partner is op zich al een spannende uitdaging. Bij een samengesteld gezin hebben de kinderen ineens ook een stiefvader of stiefmoeder en nieuwe broers of zussen erbij. En zijn de stiefouders nu mede-opvoeders geworden?

Het is niet verwonderlijk dat er aanpassingsproblemen, spanningen of conflicten kunnen ontstaan bij een samengesteld gezin. Het kan zijn dat de ouders minder goed met elkaar overweg kunnen binnen de nieuwe situatie. Of er zijn spanningen tussen de kinderen en hun stiefouder. Ook kan het zijn dat de kinderen van de verschillende ouders slecht met elkaar overweg kunnen. Zijn een of meerdere van deze voorbeelden herkenbaar en wil je jouw situatie eens goed in kaart brengen met een professional? Onze professionals hebben veel ervaring met problemen die samenhangen met jouw samengestelde gezin.

Uit ervaring weten wij dat het vormen van een samengesteld gezin, vaak ook praktische en logistieke uitdagingen oplevert. Wanneer het ene gezin verhuist naar de woning van het andere gezin, kan dat ook een verhuizing betekenen naar een nieuwe school of nieuwe sportclub. Daarnaast kunnen er afstemproblemen optreden omdat bij elk gezin er andere patronen en gewoontes bestaan. Het vinden van een middenweg is niet altijd eenvoudig. Denk alleen al aan de keuzes over eten, boodschappen, het invullen van vrije tijd, bezoek aan huis, de huishouding en vele andere keuzes die onvermijdelijk zijn. Je bent daarom nooit te vroeg om zelfstandig of samen met je gezinsleden deze uitdagingen met ons te bespreken.

Behalve onze online ondersteuning bieden wij in onze Online Bibliotheek ook tal van links over opvoeding. Onze online training ‘Verbeter je relatie’ kan een waardevolle ondersteuning vormen. Voor meer informatie over onze hulp bij echtscheiding check onze pagina ‘Scheiding’.


Delen: