Omgaan met psychische stoornis in een relatie

Een psychische stoornis in een relatie kan een groot probleem zijn. De communicatie wordt beïnvloed en ook het wederzijdse begrip kan daardoor ondersneeuwen. Psychische stoornissen zijn er in veel varianten. Van een depressie tot een angststoornis en vele persoonlijkheidsstoornissen. Sommige psychische stoornissen zijn sluimerend en vallen het meest van de tijd niet op. Weer andere gaan gepaard met opvallend en afwijkend gedrag. Zonder het juiste begrip en de juiste omgang kan een psychische stoornis in een relatie leiden tot een breuk of scheiding.

Een psychische stoornis kan zich in een relatie uiten doordat de persoon met de psychische stoornis zich afsluit en niet of nauwelijks communiceert. Maar het kan ook zijn dat hij of zij juist zeer extravert is of extreem gedrag vertoont. Bij veel mensen met een psychische stoornis zijn de symptomen nauwelijks zichtbaar. Zij uiten zich niet anders dan normaal totdat de psychische stoornis optreedt en tot een climax komt. Of zij lijden in stilte. Door hun lijden is het contact in een relatie anders dan voorheen.

Je kunt bij ons terecht als je een partner hebt bij wie een psychische stoornis is vastgesteld en je het moeilijk vindt om er mee om te gaan. Het kan ook zijn dat je zelf een psychische stoornis hebt. Je merkt dat dit invloed heeft op je relatie en je wilt hierover graag je verhaal kwijt. In samenspraak met jou kijken we hoe je hier het best mee om kan gaan. Het is ook mogelijk dat er officieel geen psychische stoornis is vastgesteld, maar dat je zelf de indruk hebt dat jij of je partner daar wel aan lijdt. In die gevallen kunnen we je ook wegwijs maken en je doorverwijzen voor onderzoek. Een juiste diagnose is immers heel belangrijk voordat we spreken over een psychische stoornis in een relatie.

Wil je contact hierover? Maak je eigen Online Dossier aan of ontmoet ons via de chat, mail of telefonisch. In jouw Online Dossier verwijzen wij ook naar de Ikracht appstore. Daar kun je de zefhulp-app In-Balanz vinden.  Deze App biedt hulp en begeleiding bij onder andere angst, paniek en stress.

Zie ook onze gerelateerde pagina’s: ‘Ruzie in een relatie’ en ‘Verbeter jullie relatie’.


Delen: