Home / Nieuws /

Tijdelijke hulp door de voedselbank

01/02/2017

voedselbank
Zit het je financieel zo tegen dat je zelfs geen geld meer overhoudt voor je basisbehoeften als eten en drinken ? Dan kan de Voedselbank je tijdelijk helpen door wekelijks een pakket te verstrekken wat je op een afgesproken plaats en tijd kunt afhalen. Om dit mogelijk te maken werkt de voedselbank samen met een groot aantal bedrijven en instellingen.

Om de beschikbare hoeveelheid zo eerlijk mogelijk te verdelen onder die mensen die het echt nodig hebben stelt de voedselbank een aantal voorwaarden:

 •  Zo mag het beschikbare inkomen ( dus wat er overblijft na het betalen van de huur, energie, zorgverzekering, etc) niet hoger zijn dan €200,- voor een eenpersoonshuishouden, €280,- voor twee personen etc.
 • Ook is het de bedoeling dat de hulp van de voedselbank gecombineerd wordt met hulpverlening die gericht is op het aanpakken van de oorzaak van je probleem.
  Om die reden is het niet mogelijk om zelf voedselpakketten aan te vragen.
 •  De aanvraag moet altijd gedaan worden door een hulp-/dienstverlener zoals bijv. een maatschappelijk werker. Deze is verplicht vooraf je inkomsten en uitgaven te checken op je bankafschriften. Zorg dus dat je je afschriften bij je hebt of kunt inloggen op je bankaccount.
  Als de hulpverlener heeft vastgesteld dat je inkomen inderdaad onder de vastgestelde grens zit zal deze ook informeren of je al begeleid wordt bij het werken aan je problemen. Als dit niet zo is kun je samen bespreken met welke begeleiding je meer zelfredzaam kunt worden.
 • De inhoud van de voedselpakketten verschilt van week tot week omdat de voedselbanken deels afhankelijk zijn van wat er gedoneerd wordt. Je zult naast het voedselpakket meestal zelf ook nog wat moeten kopen maar je hebt in elk geval een basisvoorraad. Het kan voorkomen dat er een product de uiterste verkoopdatum nadert, wat bij sommige klanten van de voedselbank boze reacties uitlokt alsof ze met (bijna) bedorven voedsel afgescheept worden.

  Dit is beslist niet het geval ; van sommige producten, zoals rijst, koffie, thee etc. is bekend dat ze nog lang na de THT-datum ( tenminste houdbaar tot)  prima gebruikt  kunnen worden zonder enig risico voor je gezondheid en vaak zelfs zonder dat je er iets van proeft.

 • Uitgebreidere informatie over de criteria en voorwaarden van de voedselbank vind je op de website van Voedselbank Haaglanden of Voedselbanken Nederland.

Heb je zelf geen hulp van de voedselbank nodig maar draag je hun werk een warm hart toe ? Regelmatig worden er inzamelingsacties gehouden bij bijv.  supermarkten, een gift in geld is natuurlijk ook welkom.

Liever zelf de handen uit de mouwen ? Informeer dan eens of de voedselbank bij jou in de buurt nog nieuwe vrijwilligers kan gebruiken. Ook hierover kun je informatie vinden op de website


Delen: